*Kredit gambar : Google
“Baik, Lebih Baik atau Terbaik?” Setiap diantara kita tahu akan ungkapan ini yang biasa didengar dan digunakan dalam kehidupan harian. Ianya biasa digunakan dalam tingkah laku gaya hidup harian kita, dalam setiap gerak kerja kita, impian mahu pun cinta. Namun persoalannya, di antara ketiga-tiga frasa tersebut yang manakah benar-benar paling mewakili diri kita sendiri.
Ramai di antara kita mahu menjadi yang terbaik dalam hidup ini termasuklah:
1) anak lelaki/perempuan
2) suami/istri
3) ibu/bapa
4) pekerja yang baik
5) saudara yang baik atau mungkin
6) seorang pencinta yang baik
Walauapa pun ia, setiap di antara kita mahu menjadi yang terbaik dalam hidup. Namun, adakah setiap di antara kita sudah dapat mencapai apa yang kita mahukan.
Mungkin sukar untuk kita menjadi seorang yang baik. Sebagai manusia terdapat pelbagai cabaran yang harus ditempuhi dalam hidup ini tapi harus bijak untuk menghadapi dan mengawalnya dengan baik. Bagi umat Islam, kita harus percaya Allah S.W.T sentiasa memberi ujian yang setimpal dengan kemampuan hamba-hamba-NYA. Setiap ujian yang diturunkan kepada kita oleh Allah S.W.T adalah untuk mengukur sejauh mana tahap kesabaran kita.
Sebagai hamba-NYA, kita tidak mampu untuk menghadapi ujian dari-NYA. Namun bila difikir secara mendalam, ianya adalah sebagai tanda Allah masih sayangkan kita sebagai hamba-NYA. Kita hanya boleh berusaha untuk menjalani ujian-NYA dengan baik dan percaya setiap pertolongan yang juga datang daripada-NYA. Berdoa dan percaya bahawa Allah S.W.T. mendengar dan sentiasa menolong hamba-hambaNYA tanpa keraguan. Maka, kita boleh meningkatkan kepercayaan kita kepada-NYA dan ianya sebagai salah satu medium untuk menjadi orang yang soleh dan baik di sisi-NYA.
Kita hidup di dunia hanyalah sementara, kita akan meninggalkan semua perkara-perkara yang selesa pada bila-bila masa sahaja seperti yang ditentukan-NYA. Jika kita rasa diri kita tidak seberapa baik, cuba untuk menetapkan agar dapat menjadi seorang yang baik. Bukan hanya untuk menjadi terbaik di kalangan manusia tapi juga terbaik di sisi-NYA.
Kita tahu kita berada di mana, ingin menjadi manusia yang terbaik di antara yang terbaik. Semoga berjaya. Amin
SUMBER : www.PutriHaisah.blogspot.com
Biodata PenulisSiti Haisah Mustapha merupakan seorang penulis blogger baru dalam dunia maya. Sedang bergiat aktif dalam penulisan secara ilmiah melalui blogging. Merupakan penulis blog PutriHaisah. |






yang baik diantara yang terbaik,,,
ISz Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Aku terima nikahnya…
kenapa xpilih yg terbaik antara yg terbaek
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Cukup Baikkah Aku
betul tu, klo boleh nak juge melakukan sesuatu yang terbaek dari yang terbaek..hehehehe
org kata, biar buat sehabis baek? betul x?
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Cukup Baikkah Aku
apapun itu sob
kita selalu ingin menjadi yang terbaik untuk hal yang baik2
tetep semangat untuk berbagi
Belajar Adobe Photoshop Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Cara Membuat Teks Efek Darah
betul tu sob, janji terus bersemangat dalam memberi
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Bila Aku Jatuh Cinta
hey kita selalu singgah sini la.. leave komen jerk jejarang.. hakhakhak…
pape pun…be the best among the best.. bak kata orang kampung teman leee
hest Syorkan Anda Membaca Post Ini -> gempa bumi di sumatera utara
hest…..lama xnampak ya
hehe…betul ke? awat xtinggalkan jejak? tercari-cari gak p mana 
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Apa Kata Kita Ubah Bila Kita Bosan!
udah Di Klick Ads nya Kak Admin ..
hehehe santai wae …
iblizkecil Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Deface Website Demi Belajar SEO
santai doang deh
thanks gan…janji saling nyaport gitu…hahaha 
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Cukup Baikkah Aku
Aku memilih selalu lebih baik,
tetapi dengan melakukan yang terbaik, dalam range hal2 yang baik…
wahyuskn Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Sintesis bahan kimia bisa seperti menyusun puzzle, dari sederhana digabung menjadi kompleks
rasanya semua akan memilih untuk menjadi yang lebih baik
betul x? hehe
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Mahu Jadi Apa?
hug here,rehug please
hahaha….already give it to you….thanks for coming here
adi_tau8605 Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Salam Lebaran Di Aidil Fitri
yg penting baik-baik saja deh.
ya…namun still nak yg terbaek jg kan
xgtu sobat?
adi Syorkan Anda Membaca Post Ini -> Rasa Gelabah Semacam