Meraba Dalam Kegelapan

3
227

Pernahkah kita bertanya kepada diri sendiri, apakah yang kita cari dalam kehidupan kita seharian? Atau pun pernahkah kita bertanya kepada diri sendiri, mengapa perlu kita belajar?

Tanpa sedar kita telah menghabiskan banyak waktu hanya untuk belajar sesuatu tentang erti hidup. Bermula dari Pra Sekolah hinggalah kita tamat belajar di Universiti. Bukan sahaja habis masa dan wang ringgit, tetapi begitu banyak tenaga yang telah digunakan hanya untuk tamatkan pengajian kita sewaktu di universiti.

Sudahlah jauh dari keluarga, malah kita berhutang pula dengan PTPTN. Susah payah kita belajar, siapkan tugasan yang diberikan, malah kena bersiap sedia pula untuk peperiksaan yang akan datang. Semua orang melalui hal ini dan tidak terlepas juga dengan aku sendiri.

“Kenapa aku perlu lalui semua ini?”

Itulah soalan yang sering berlegar dalam fikiran aku sejak dulu lagi. Kenapa aku perlu mendapatkan segulung ijazah sedangkan waktu itu aku sendiri belum mempunyai cita-cita yang teguh lagi dalam diri.

“Mengapa?”

Adakah anda juga pernah bertanya kepada diri anda sendiri seperti soalan di atas? Adakah sekadar untuk memenuhi keinginan sendiri atau pun kedua orang tua kita? Atau sekadar untuk menunjuk kepada orang lain bahawa kita juga mampu untuk mendapatkan segulung ijazah dari sebuah menara gading yang terkemuka dalam atau luar negara? Paling tidak untuk memberitahu kepada semua orang bahawa ada satu misi besar yang kita nak gapai dalam dunia ini.

“Jika anda benar-benar mahukan sesuatu. Anda pasti mencari jalan. jika tidak, anda pasti akan memberikan asalan.

Pelbagai soalan yang sering terlintas dalam fikiran aku selama ini. Apakah erti hidup kita sebenarnya di dunia ini malah apakah sebenarnya erti kejayaan hidup yang sedang aku tercari-cari sehingga kini.

Seorang Pakcik tua pernah menegur aku sewaktu berada di dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Ketika itu, aku sedang menunggu penerbangan MAS ke Kuala Lumpur untuk mesyuarat yang akan diadakan di Technology Park di Bukit Jalil.

“Adik, apakah erti hidup kita dalam dunia ini? Bentuk kejayaan yang macam mana yang adik idamkan dalam hidup adik?” Tanya pakcik itu kepada ku.

Jika difikirkan, kedua-dua soalan itu adalah soalan yang mungkin kita rasa biasa sahaja. Namun oleh kerana ditanyakan oleh seorang yang lebih berpengalaman membuatkan aku sedikit gugup untuk terus memberikan jawapan kepada pakcik itu.

There is no definitive method to learn a language fluently

Mengapa kita perlu mengenal erti hidup kita di dunia ini sekaligus mengenal erti kejayaan sebenar yang kita cari.

Tidak lain tidak bukan adalah agar masa, tenaga dan harta yang kita gunakan sepenuhnya untuk mengejar sesuatu menjadi lebih bermakna dan hakiki. Agar jiwa kita menjadi lebih tenang, hidup lebih damai dan hati menjadi lebih tenteram. Agar hidup kita di dunia ini bakal memberikan impak yang besar bukan sahaja kepada diri kita, tetapi juga kepada masyarakat dunia secara umumnya.

Sekarang cuba tanya kepada diri anda sendiri, apakah erti hidup anda?

Jika kita telah jelas dengan apakah erti hidup yang kita cari selama ini, pasti kita tidak akan lagi mempersia-siakan masa yang kita ada.

“..Demi Allah, bukan kemiskinan yang aku khuwatirkan akan menimpa diri kalian. Akan tetapi aku khuwatir jika dunia ini dibentangkan untuk kalian sebagaimana ia dibentangkan untuk orang-orang sebelum kalian sehingga kalian berlumba sebagaimana mereka berlumba, dan akhirnya kalian hancur sebagaimana mereka hancur.” (HR A-Bukhari & Muslim)

3 COMMENTS

  1. Pernah jg terfikir belajar sungguh2 tuk dpt keja yg elok2. Dah dpt keja yg elok hny tuk bayar hutang. Semua untuk hidup…

  2. Quote tu nampak macam lari sedikit dr tajuk. Hehe gurau saja… apa pun mmg terbaik untuk kita ambil pengajaran dlmnya

  3. Paling sedih adalah hutang PTPTN daripada diploma hingga 1st ijazah. Huhu kalau nak ambil master nak pinjam berapa tah lagi….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here